Schroefdraad naar lijmverbinding berekenen

 

Veel draadfittingen hebben aan de ene zijde een schroefdraad welke overloopt naar een lijmaansluiting. Vaak staan de juiste maten op de koppeling, maar in enkele gevallen is het efficiënt om de juiste maten te weten voor jouw beregeningsinstallatie. Op deze pagina lees je daar meer over.

 

 

Diameter berekenen:

 

Wil je weinig water vervoeren over een korte afstand? Maak dan gebruik van een kleine diameter. Wanneer er veel water over een grote afstand vervoerd moet worden, gebruik je een grote diameter.

 

Een tyleenslang of druppelslang heeft vaak een diameter van 16 t/m 63 mm. Gemiddeld wordt er voor een tuin van maximaal 100 m2 een diameter van 25 mm gekozen. Heb je een aansluiting vanuit je beregeningspomp? Dan is het efficiënt om een diameter van 32 mm te gebruiken.

Gebruik zoveel mogelijk dezelfde diameter om zo min mogelijk reststukken over te houden. Als je een tyleenslang van bijvoorbeeld 25 mm hebt, gebruik dan ook een koppeling met een diameter van 25 mm.

 

 

Schroefdraad berekenen:

Met het aanleggen van beregening kan je in veel gevallen een schroefdraadfitting toepassen. Dit zijn koppelingen welke met behulp van schroefdraad aan elkaar worden verbonden om zonder lijm een waterdichte verbinding te kunnen vormen.

Een schroefdraad van een koppeling staat ook wel bekend onder de benaming duims ("). Schroefdraad is verkrijgbaar in een binnendraad en een buitendraad. Binnendraad houdt in dat de schroefdraad in de koppeling bevindt en bij een buitenschroefdraad bevindt de schroefdraadaansluiting zich aan de buitenkant van de koppeling.

 

Hoe verbind ik binnendraad met binnendraad of buitendraad met buitendraad? Hier hebben wij verschillende draadfittingen voor:

 

  • Om twee binnendraadaansluitingen te verbinden maak je gebruik van een PP dubbele nippel.

 

  • Om twee buitendraadaansluitingen aan elkaar te verbinden maak je gebruik van een PP sok.

 

  • Om een binnendraad en buitendraad aan elkaar te verbinden maak je gebruik van een PP verloopring.

 

Wil je je leiding verbuigen of aftakken? Maak dan gebruik van knieën of T-stukken. Om waterdicht te kunnen verbinden of aftakken is het gebruik van Teflon tape een vereiste.

 

 

Hoe kom je achter de juiste afmeting van het schroefdraad?

 

In veel gevallen staat de duimsmaat aangegeven op de betreffende koppeling. Is dit niet het geval, lees je hieronder hoe je de juiste afmeting van het schroefdraad berekent.

 

Bereken als eerste de BSP. Dat houdt in dat je de diameter van de koppeling opmeet voordat je het omrekent naar een duimsmaat. Meet als eerste de diameter van de schroefdraad op. Bij buitendraad meet je de buitenste diameter van het schroefdraad. Bij binnendraad meet je de kleinste binnendiameter van het schroefdraad.

 

Met behulp van onderstaande tabel kan je bepalen welke schroefdraadafmeting je nodig hebt.

Duims Buitendiameter buitendraad  Binnendiameter binnendraad
1/4" 13,15 mm 11,44 mm
3/8" 16,66 mm 14,95 mm
1/2" 20,95 mm  18,63 mm
3/4" 26,44 mm 24,11 mm
1" 33,24 mm 30,29 mm
1 1/4" 41,91 mm 38,95 mm
1 1/2" 47,80 mm 44,84 mm
2" 59,61 mm 56,65 mm

 

 

Nog niet zeker over juiste afmeting?

Weet je nog niet zeker welke afmeting je nodig hebt? Bel of chat met onze medewerker, wij staan graag voor je klaar!