Hoe werkt een centrifugaal pomp?
- Geplaatst op
- Door Online Beregening
- 0
Een centrifugaalpomp is een essentieel onderdeel in vele industrie- en landbouwprocessen. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze pomp werkt om de juiste keuze te maken. In deze blog leggen we je alles uit over de centrifugaalpomp werking, wat de voordelen ervan zijn en behandelen we andere veel gestelde vragen!
Wat is een centrifugaalpomp?
Een centrifugaalpomp is een type pomp die ervoor zorgt dat water of andere vloeistoffen kunnen worden verplaatst. De pomp werkt door een draaiende impeller die door de centrifugale de vloeistof naar buiten duwt. Hierdoor ontstaat er druk en wordt de vloeistof met kracht naar buiten geduwd.
Wat is de impeller van een centrifugaalpomp?
De impeller bestaat uit een aantal bladen die zorgen voor de beweging van het water. De bladen hiervan hebben meestal een gebogen vorm, wat helpt om de vloeistof met hoge snelheid naar de leidingen te verplaatsen.
Hoe werkt een centrifugaalpomp?
• De werking van een centrifugaalpomp begint bij de aanzuiging van het water. Aan de inlaatzijde van de pomp is er een lager drukgebied. Dit zorgt voor de aanvoer van het water naar de pomp. De pomp wordt aangedreven door een motor, die een soort vacuüm creëert. Zo wordt het water in de pomp getrokken.
• Zodra het water in de pomp komt, krijgt deze contact met de impeller. Door de draaiing van de impeller wordt het water versneld. De energie die door de draaiende impeller wordt overgedragen, verhoogt de snelheid van het water.
• Daarna speelt de centrifugale kracht een belangrijke rol. Als het water naar de buitenkant van de pomp wordt gedrukt ontstaat er een drukverhoging. Deze druk zorgt ervoor dat de vloeistof voldoende kracht heeft om door de leidingen naar de bestemming te stromen.
• Het resultaat? Het water komt aan in het irrigatiesysteem of in de waterzuiveringsinstallatie. De snelheid waarmee het water uit de pomp komt, zorgt ervoor dat het zich gemakkelijk door de leidingen kan bewegen.
Hoeveel druk kan een centrifugaalpomp produceren?
De hoeveelheid druk die een centrifugaalpomp kan produceren, hangt af van de specificaties van de pomp. Hierbij kun je denken aan de grootte, het ontwerp en de motor. Over het algemeen kunnen we spreken dat een centrifugaalpomptussen tussen de 4 en 8 bar afgeeft.
Wat is het verschil tussen een hydrofoorpomp en een centrifugaalpomp?
Een hydrofoorpomp en een centrifugaalpomp lijken in het eerste opzicht misschien op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Een centrifugaalpomp word meestal gebruikt om een grote hoeveelheid water over een langere afstand te verplaatsen. Een hydrofoorpomp daarentegen zorgt ervoor om de waterdruk constant te houden. Deze pompen worden vaak gebruikt voor het aanvoeren van water voor beregening.
Waarom kan een centrifugaalpomp geen lucht verwerken?
Centrifugaalpompen zijn ervoor gemaakt om vloeistoffen met een vaste dichtheid te verwerken. Lucht heeft een veel lagere dichtheid dan vloeistoffen. Als de pomp lucht in de leidingen zuigt, kan dit leiden tot cavitatie. Cavitatie ontstaat als er luchtbellen vormen in de pomp. Dit kan schadelijk zijn voor de pomp. Zorg er dus altijd voor dat de centrifugaalpomp altijd goed gevuld is met de vloeistof.
Centrifugaalpomp kopen bij Online Beregening!
Ben je op zoek naar centrifugaalpomp van topkwaliteit? Bij Online Beregening bieden we een breed assortiment aan centrifugaalpompen, passend bij elke behoefte en budget. Ons deskundig team staat altijd klaar om je te adviseren, aarzel dus niet om contact op te nemen via [email protected] of 0488 740032!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...